Interview: Tomocon organisator Mark Hendriks

Afdrukken
PDF

Nog maar een paar weken te gaan voordat het bijna uitverkochte nieuwe animeconventie Tomocon plaats vind. Op 12 April in de Berchplaets te Oss. Maar wie zijn de organisatoren van dit geweldig event. Deze week sprak ik met Mark Hendriks en hieronder lees je wat zijn toekomstplannen met Tomocon zijn...

Nog maar een paar weken te gaan en dan gaan de deuren van animeconventie Tomocon open. Na een eerste ontmoeting met de organisatoren raakte ik ontzettend enthousiast over Tomocon! En ook heel nieuwsgierig naar wie de organisatoren zijn en hoe ze Tomocon bedacht hebben. Allereerst had ik een kort interview met Mark Hendriks voorzitter en mede oprichter van Stichting Tomocon.

Sam: Wie ben je?

Mark: Ik ben Mark Hendriks, voorzitter en mede oprichter van Stichting Tomocon.

Sam: Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Mark: Ik ben geboren in het altijd mooie Oss en sinds enkele jaren woon ik in Berghem. Ik heb altijd gewerkt als leraar, maar sinds een aantal maanden werk ik als teamleider bij een automatiseringsbedrijf.

Sam: Hoe zijn jullie op de naam Tomocon gekomen?

Mark: Eerst wilden we Bakacon gaan heten. Baka is Japans voor idioot en we wilden als 3 rasechte idioten een knotsgekke conventie gaan houden. Later bleek dat deze naam al veel meer gebruikt werd en veranderde het concept van de conventie. Tomo staat voor vriendschap of reizen. Het bestuur bestaat uit mij en twee vrienden. We kennen elkaar al allemaal sinds de brugklas. Echte vrienden dus. Zo kwam het thema “let’s make new friends” naar bovendrijven.

Sam: Wat is het idee achter Tomocon?

Mark: Nieuwe vrienden maken op een kleinschalige conventie (maximaal 1000 personen) op een sfeervolle locatie met een lekker (betaalbaar) hapje en drankje. Maar vooral; heel veel plezier hebben!

Sam: Waarin onderscheid Tomocon zich in andere Anime conventies?

Mark: We zijn kleinschalig, voordeliger, een sfeervolle locatie, zeer actief op social media, gezellige en betaalbare horeca, douche voor Cosplay Arrangement houders en een zeer gevarieerde dealerruimte.

Sam: Als je kijkt naar de organisatie van Tomocon waar ben je dan het meest trots op?

Mark: Dat het gelukt is en dat we al bijna uitverkocht zijn! In de eerste paar weken maakte we ons echt zorgen. We kregen veel kritiek doordat onze website al ontdekt was voordat we er ook maar daadwerkelijke inhoud op hadden gezet. Dit was echt een domper. We hebben veel moeten rechtpraten.

Uiteindelijk is het concept gewijzigd in een unieke conventie met veel entertainment, hebben we een gigantisch goed lopende kaartverkoop en krijgen we veel positieve reacties!

Sam: Wat zou je zelf het leukst vinden als bezoeker van Tomocon?

Mark: Ik ben zelf het meest trots op het zeer gevarieerde programma in de grote zaal. Al het entertainment is gewoon top. Als ik bezoeker was zou ik gewoon daar de hele tijd blijven zitten!

Sam: Wanneer is Tomocon voor jou geslaagd?

Mark: Als bezoekers dadelijk een unieke ervaring aan Tomocon overhouden! Dat is het doel, vrienden maken, mensen leren kennen en een unieke dag beleven!

Sam: Wat kunnen wij van jullie verwachten in de toekomst met Tomocon?

Mark: We zijn al bezig om de mogelijkheid te bekijken om Tomocon over 2 dagen te spreiden. Het programma voor deze editie is echt extreem vol. Als je dit over 2 dagen zou verspreiden heb je ook de mogelijkheid om een zaterdagavond en zondag te gebruiken. Er zijn voldoende hotels binnen een straal van 3 kilometer, dus dat zal het probleem niet zijn. Het is meer de vraag of we er als organisatie klaar voor zijn. Ook zullen we in de toekomst het programma nog een beetje uitgebreider en misschien ook breder maken. Ook willen we de tweede verdieping van de eventlocatie als dealerruimte of iets anders gaan gebruiken. Dit jaar hebben we 26 dealers, eigenlijk willen we er nog veel meer. We hebben echt gemerkt dat een groot gedeelte van de bezoekers voor de dealerruimte komt. Dit had ik in het begin niet verwacht.

Sam: Nog een laatste woord/zin voor de lezer

Mark: Laat je onderdompelen in de unieke sfeer van Tomocon en maak de reis naar de nieuwste animéconventie van Nederland. Laat je verrassen door de shows, activiteiten en workshops. Kom als bezoeker en vertrek als vriend!