Review: FIFA 13

Afdrukken
PDF

Een epische strijd nadert zijn climax en alleen de titanen uit beide teams staan nog tegenover elkaar. Het PES 2013 team staat met 1-0 voor in de 80e minuut maar moet het wel doen met negen man. Het FIFA 13 elftal is nog steeds een elftal en gooit alles in de strijd om de eerste plaats dit jaar. Gaat het hen lukken PES 2013 voor het zoveelste jaar te verslaan of eindigt deze strijd in mineur…


Wat een aanval

Messi is het gezicht van het vernieuwede FIFA elftal en het team speelt, ondanks de 1-0 achterstand, de sterren van de hemel. Het FIFA team is een team met alle licenties en dus een sterren verzameling waar je u tegen zegt. De game heeft dit jaar zelf een licentie van de competitie in Saudi-Arabië en daarmee loopt het over PES 2013 heen alsof het er niet staat. Enkel het ontbreken van de Champions- en Europa League zal als zonde kunnen worden beoordeeld maar dat valt in het niets met je propvolle game die FIFA heet. FIFA 13 scoort hiermee de 1-1 in de strijd met PES 2013.

Gameplay


Voetbal blijft voetbal. De regels veranderen nauwelijks tot niet en daarmee kan zowel EA als Konami niet echt wat veranderen aan het concept maar wat betreft gameplay en realiteit staat FIFA ook alles behalve stil. De weg naar een realistische voetbalgame is een weg die niet van tevoren uitgestippeld kan worden maar EA is hard op weg om de route wel degelijk uit te stippelen. Ook dit jaar is de AI van zowel de aanvallers als verdedigers omhoog geschroefd waardoor aanvallers zelf acties maken. Dit zorgt ervoor dat jij het makkelijker krijgt om een bal goed te steken, voor te geven of zelf nog een actie te maken. Aanvallers letten nu ook veel meer op buitenspelval waardoor jij je daar niet meer aan hoeft te ergeren. Maar tegenover slimmere aanvallers staan natuurlijk ook slimmere en vooral sterkere verdedigers. De Player Impact Engine, die vorig jaar nog wat kinderziektes had, is ook dit jaar sterk verbeterd waardoor jij als verdediger nog meer opties hebt om jouw man uit te schakelen. Toch blijft de engine wat kleine probleempjes opleveren, echter tegenover vorig jaar kun je bijna zeggen dat die perfect is. Schouderduwen, voor de man komen, slidings timen, verdedigen gaat op een hoog niveau en dat maakt de game nog realistischer dan hij al was. Messi met zijn tweede van de wedstrijd en in de 85e minuut is het 2-1.Skill Games


Ben jij wedstrijdjes spelen, het managen van jouw team of online spelen zat, dan kan je vanaf nu aan de slag met de Skill Games. Skill Games zijn niets anders dan een verzameling minigames die jouw skills verhogen. Vrije ballen, voorzetten, penalty’s, dribbelen, noem het maar op en je kan het trainen. Met vier verschillende niveaus worden jouw skills tot het uiterst getest waarna jij ze kan toepassen in de wedstrijd. Ondertussen staat het nog steeds 2-1.

Grafisch & sfeer


FIFA ziet er ook dit jaar weer top uit maar echte vooruitgang heeft de game niet geboekt. Nog steeds erger ik mij aan het copy-past publiek in de game en ondanks alle licenties, zien ook de spelers er niet heel veel beter uit. Wel is de sfeer voor een wedstrijd  goed verbeterd. Cameramannen lopen echt met de spelers mee, de toss wordt uitgevoerd en de commentatoren (het liefst in het Engels, het Nederlands commentaar is nog steeds erg slecht) zorgen voor de finishing touch. Tijdens de wedstrijd zullen deze ook overschakelen naar de commentator beneden aan de lijn die de laatste updates uitbrengt over blessures bij de spelers. Weer terug in de nok van het stadion, zorgen zij er ook voor dat jij niets mist uit de overige wedstrijden die gespeeld worden. 90e minuut en daar is een rode kaart voor Carles Puyol. FIFA 13 moet met 10 man verder maar heeft nog wel de voorsprong.

Carrière


Deze modus is zo niet de beste modus die in heel FIFA 13 zit. De carrière is compleet op de schop gegaan en heeft nu nog meer mogelijkheden. Zo zal er een job board zijn waarop jij altijd de laatste jobs terug kunt vinden als jij wilt verhuizen van club. Tevens is het mogelijk om zowel bonds- als clubcoach te zijn. In het begin zullen namen als Chili, Oostenrijk of Australië jou benaderen tot het bondscoachschap maar later, mits jij het goed doet bij de club, zullen namen als Brazilië, Nederland of Spanje jou benaderen. Tijdens het simuleren van dagen zal jij op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, standen en uitslagen uit jouw competitie, allemaal erg tof. En daar is de beslissing, in 92e minuut is daar Messi opnieuw en FIFA 13 leidt met 3-1.Conclusie


PES 2013 is dit jaar opnieuw verslagen. Enkel op het grafisch gebied kan PES zeggen dat het beter is dan FIFA. Maar over het algemeen heeft FIFA meer te bieden en speelt lekkerder weg. Modi, gameplay en het hele voetbalsfeertje zit meer in FIFA dan in PES en dat maakt FIFA 13 de kampioen van het seizoen 2012/2013.

Cijfer: 9.5

Reacties 

 
0 # sepirioth 18-10-2012 11:24
Goede review, erg hoog cijfer though.. aan de andere kant ik heb ook nul met voetbal games.. en kan me niet voorstellen dat ieder versie ieder jaar weer helemaal fantastisch is..
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen