Review: FIFA 15

Afdrukken
PDF

Elk jaar weer kijken we met de een groot gedeelte uit naar een game, een game waar we zonder na te denken 60 euro voor neerleggen, een game die we over een jaar nog spelen tot het volgende deel. We hebben het natuurlijk over de FIFA serie van EA en dit jaar is het de beurt aan FIFA 15. Lees hieronder wat Bobby, Ivo, Joëlle, Miranda en Chris van dit deel vinden.

Bobby Grasso
Speelt FIFA:
sinds 1998
Favoriete team: FC Utrecht

Ik ben zelf geboren in 1992 maar speelde al heel vroeg FIFA omdat ik mij niet kan herinneren dat ik niet van voetbal houd. In het begin was het gewoon een team kiezen en maar hopen dat je goede koos en het nodige geluk aan je zijde had. Maar hoe ouder ik werd en hoe meer verstand ik van het spelletje kreeg, hoe scherper ik naar het spelletje kijk.

Ook dit jaar weer was ik hele hyped van FIFA, ondanks dat ik nog steeds hem op de Xbox 360 speel. Toch wil ik beginnen met wat minpunten, want helaas zitten die er dit jaar meer in dan in FIFA 14. Zo is het online gedeelte van de game echt een regelrechte ramp te noemen. Ik speel meer en meer FIFA Ultimate Team maar ben nu alweer gestopt omdat ik om de haverklap uit een game werd gegooid. Ook gewone potje online zijn niet altijd stabiel te noemen, maar nog beter dan FIFA Ultimate Team. Daarnaast moet ik zeggen dat je kan zien dat alle aandacht richting de PlayStation 4 en Xbox One versie is gegaan en de Xbox 360 vele nieuwe features niet heeft. Zo draait de game niet op de geweldige Ignite engine, maar nog op de oudere engine. Hierdoor is er geen slijtage van het veld te zien, geen vieze kleding door slidings en ziet de game er minder uit dan zijn grote broer.

Maar gelukkig is niet alles slecht in deze FIFA voor de Xbox 360. Zo speelt de game heerlijk weg en lijkt een aanval opbouwen met de juiste spelers veel soepeler te gaan dan bij zijn voorganger. Tot mijn grote verbazing zat tussen al die weggelaten features niet de doellijn-technologie. Deze is ook op de Xbox 360 versie aanwezig en deze maakt aan alle discussies over het wel of niet zitten van een goal een einde. Ook is een ergernis punt van mij uit FIFA 14 aangepakt: buitenspel. De scheids floot in FIFA 14 al als je een paas gaf naar een speler die buitenspel stond terwijl de tegenstander de bal al had. Dit haalde de snelheid uit het spel, maar gelukkig is dat nu niet meer het geval. Of wanneer een bal de zijlijn passeert, dan gooit een speler nu veel sneller in. Wat ook op de schop is gegaan zijn de standaard situaties als ingooien, vrije ballen en corners. Hiermee ben je niet altijd meer alleen het mannetje dat achter de bal staat of moet ingooien, maar kan je switchen naar een speler in het veld. Hierdoor kan je loop acties maken en je tegenstander op het verkeerde been zetten. 

Kort samengevat: FIFA 15 maakt twee stappen vooruit en één achteruit op de next-gen, maar één stap vooruit en twee achteruit op de current-gen. In mijn ogen is er minder aandacht aan de Xbox 360 en PlayStation 3 versie en dat vind ik zonde. Maar al met al zal ik ook deze FIFA weer blijven spelen tot FIFA 16 uitkomt. Nog héél even wachten.


Bobby's cijfer voor FIFA 15: 7.5Ivo Triepels
Speelt FIFA: Sinds 1994
Favoriete team: Ajax

Elk jaar, sinds 1993, verheug ik mij weer op een nieuwe FIFA. Na het zien van de eerste beelden van FIFA 15 werd ik gek, want de game zag er next-gen waardig uit. Toen ik het spel voor het eerst deed opstarten werden al mijn verwachtingen voor een groot deel bevredigd. Natuurlijk hier en daar zijn wat foutjes, maar dat is normaal. De perfecte FIFA zal namelijk nooit gemaakt worden, want dan hoeven ze niet elk jaar een nieuwe uit te brengen.

Het coolste aan FIFA 15 vind ik dat alles real time worden weergeven in de game van je favoriete team. Je kunt namelijk wedstrijden naspelen die Ajax gespeeld heeft of alvast de volgende wedstrijd die zij moeten spelen. Ook klopt alles qua opstelling en spelers. Helaas lijken niet alle spelers op elkaar, maar tja dat is in feite ook een onmogelijke opgave voor de makers. De animatie is niet altijd even goed en het commentaar is ook vaak hetzelfde, vooral in het Nederlands, maar her en der zeggen ze toch soms wat nieuws.  Online spelen werkt soms heel erg goed en soms dramatisch. Daarom speel ik het spel online niet zoveel, maar wel samen gezellig op de bank met Joëlle en Miranda. Deze potjes zijn altijd erg spannend en de uitslag is altijd anders. Dit blijft voor mij het leukste aan FIFA 15 en echt voetbal. You never know what you are going to get. 

FIFA 15 is voor tot nu toe de leukste en beste FIFA die er is. De schoonheidsfoutjes worden hopelijk weggepoets in FIFA 16, maar tot die tijd vermaak ik mij tot die tijd prima met dit deel.

Ivo's cijfer voor FIFA 15: 8,5Joëlle Peerboom
Speelt FIFA: Sinds 2007
Favoriete team: Ajax

Vroeger kreeg ik van mijn oma een Nintendo DS en daar op had ik FIFA 08. Ik speelde de game niet veel, maar vond het toch erg leuk. Precies 5 jaar later speelde ik FIFA 14 voor het eerst bij Ivo en Miranda op hun PlayStation 4 en was toen meteen verkocht. Dus besloot ik om dit jaar FIFA 15 aan te schaffen, voor mijn eigen PlayStation 4 want naast FIFA moest ik natuurlijk ook de nieuwe console van Sony hebben. Ik vind het het allerleukste om samen met Ivo en Miranda FIFA 15 te spelen.

Veel weet ik niet van de oudere versies van FIFA, maar vind deze nieuwe FIFA er wel erg mooi uitzien.  Qua besturing werkt het erg goed, maar het blijft toch elke wedstrijd weer oefenen om het onder de knie te krijgen. Ik denk dat ik FIFA 15 lang zal spelen, in ieder geval tot FIFA 16 uitkomt. Die moet ik natuurlijk ook hebben.

Joëlle's cijfer voor FIFA 15: 9Miranda Slieker
Speelt FIFA: Sinds 2003
Favoriete team: Feyenoord

Eigenlijk haat ik FIFA, omdat Ivo elk jaar maanden van te voren begint dat FIFA uit komt en dat ik hem moet gaan bestellen.  Zodra de game er is hoor ik de weken daar op niks anders meer dan die vier letters die met voetbal te maken hebben.
Maar ik speel wel elk jaar “gezellig” een paar potjes met hem, zodat hij kan winnen van Feyenoord.

Ik speel FIFA net zoals ik een fighting game speel, gewoon button bashen en geluk hebben dat ik dan de juiste knop op het juiste moment indruk. Zo scoor ik zelden maar als ik scoor is het omdat ik op de juiste knop druk op de juiste plek. Helaas zijn in deze versie de keepers beter geworden waardoor het scoren voor mij, net zoals Feyenoord in het echt, lastiger is geworden.

Miranda's cijfer voor FIFA 15:  8Chris Hordijk
Speelt FIFA sinds: Sinds 1994
Favoriete team: Heb ik niet echt, maar als ik moet kiezen ga ik voor Feyenoord


Ook al speel ik FIFA al vanaf de eerste game die op de SNES uit kwam, het is nooit een instant buy voor mij geweest. Ik durf ook wel toe te geven dat ik diverse delen nooit heb gespeeld. Misschien omdat ik niet zo’n voetbalgek ben. Dat zou heel goed kunnen. Maar sinds de komst van de PS4 is dat veranderd. Bij het gebrek aan goede launch titels kocht ik dan toch maar FIFA14, wie weet vond ik er nog wat aan.  Het bleek een goede keuze , want vanaf dat moment is de shit weer aan tussen FIFA en mij. En waar FIFA 14 al een heleboel goed deed, doet deel 15 een het nog een stukje beter.

De grootste toevoegingen voor mij zijn die op het gebied van de gameplay. FIFA 15 voelt realistischer dan ooit, waardoor de eerste paar potjes de nodige aanpassing van je speelstijl vereisen. Maar zodra je er aan gewend bent wil je niet anders meer.  Wat ik ook erg kan waarderen is het feit dat het tactische aspect meer naar voren komt dan in de vorige delen, aangezien je nu de rol van elke speler tot in detail kunt bepalen. Dit kan écht het verschil maken in een wedstrijd.  Wat me ook erg bevalt is dat men hard heeft gewerkt om dit de meest sfeervolle FIFA ooit te laten zijn. De extra animaties van de spelers, hun emotionele reacties bij het missen van een kans of het ingrijpen op het juiste moment, maar ook het effect dat de wedstrijd op de kwaliteit van het veld heeft. Het zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe toevoegingen die er voor zorgen dat FIFA 15 zo veel meer karakter heeft dan zijn voorgangers.

Uiteraard zijn er ook wel minpunten. De menu’s zijn zo goed als niet vernieuwd en de verschillen tussen de verschillende moeilijkheidsgraden zijn nét wat te groot, maar het zijn gelukkig nooit zaken die je speelervaring in de weg zitten.  FIFA 15 gaat, net als FIFA 14, dit jaar nog geregeld opduiken in mijn PS4. Alleen zal ik dit deel nog nét wat vaker aan slingeren.

Chris zijn cijfer voor FIFA 15: 8,5Eindcijfer: 8.4

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.


FIFA 15 is te koop voor de PlayStation 4, Xbox One, PC, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen