Review: Jersey Boys

Afdrukken
PDF

Eens in de zoveel tijd is er een band die een sound creëert die nooit meer vergeten zal worden. Tijdloze hits die iedereen mee kan zingen van jong tot oud. Frankie Valli & The Four Seasons was zo’n band, één van de meest succesvolle bands van de hele wereld. Over de hele wereld werd er een musical gemaakt over deze groep genaamd ‘Jersey Boys’. Wij van Gamersdag zijn afgelopen 15 september naar de tweede try-out geweest. Nieuwsgierig hoe wij het ervaren hebben? Lees dan snel verder en stap in de wereld van Frankie Valli & The Four Seasons, Oh What A Night!

Frankie Valli & The Four Seasons:

Frankie Valli & The Four Seasons is één van de meest succesvolle bands aller tijden die zich onderscheidde van de rest door de falsettostem van de leadzanger Frankie Valli. De groep startte met de naam The Four Lovers. In 1961 kwam Bob Gaudio bij de groep en al snel veranderde de naam in Frankie Valli & The Four Seasons. Op dat moment bestond de groep uit Frankie Valli, Bob Gaudio, Tommy DeVito en Nick Massi. Sherry werd hun eerste single. In de loop der jaren hebben ze meer dan 175 miljoen platen verkocht. Je kon dus wel zeggen dat ze een enorm standpunt hebben gemaakt in de muziekindustrie.

Het verhaal van de musical:

De musical gaat over 4 jongens die voor het blok worden gezet met drie keuzes. Soldaat worden, in zaken gaan die het daglicht niet kunnen verdragen óf een ster worden. De keus is daarmee al snel gemaakt en hun droom wordt werkelijkheid. Ze worden daadwerkelijk alle vier sterren onder de naam Frankie Valli & The Four Seasons dankzij hun doorzettingsvermogen en hun talent. Alle vier zijn ze afkomstig uit arbeidersgezinnen uit New Jersey. Het boeiende leven van alle vier de leden met ups en downs, de opkomst en het succes zal worden uitvergroot. Alcohol, maffiaconnecties en problemen met justitie vormen helaas de keerzijde van hun grote succes. Dit alles zit in de musical Jersey Boys. Het verhaal zit verpakt samen met de 30 hit klassiekers die Frankie Valli & The Four Seasons hebben gehad. In het eerste half uur van de musical komt er een hele brok met informatie op je af. Je moet echt goed opletten wil je dit meekrijgen. De hoofdrolspelers zingen een van hun hits en ondertussen zal het liedje even worden onderbroken. Een van de hoofdrolspelers vertelt zo iets nieuws van het verhaal en dan zingen ze weer verder. Dit zal de hele musical lang doorgaan totdat je alle informatie weet over Frankie Valli & The Four Seasons.


De musical over de hele wereld:

De musicalproductie Jersey Boys ging in 2005 in première op Broadway en heeft nu al meer dan 2500 voorstellingen gespeeld. Er zijn diverse internationale producties, maar ook twee nationale tourproducties in de VS en een internationale tour die in Zuid-Afrika en Azië speelt. Jersey Boys ging in 2008 op West End in première en is daar al vijf jaar onafgebroken een hit. De musical won 4 Tony Awards voor onder meer ‘Best Musical’, de Laurence Olivier Award voor ‘Best New Musical’ en de Grammy Award voor ‘Best Musical Show Album’.

De cast:
Hoofdrollen:

Leadzanger Frankie Valli wordt gespeeld door Tim Driesen. Tim was onder meer te zien in Rock of Ages op West End, maar ook in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Rocky Horror Show, Mamma Mia! en Never Forget, de Take That musical. In België was Tim te zien in Notre Dame de Paris en in We Will Rock You. René van Kooten neemt de rol van Tommy DeVito op zich. Hij is bekend van de musicals Aspects of Love, Next to Normal, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Les Misérables, Zorro, Aida, Miss Saigon en nog vele andere. Ook speelde hij Jezus in The Passion 2013. Dieter Spileers speelt de rol van Bob Gaudio. Dieter was onder andere te zien in de musicals Wicked, Petticoat, All Shook Up – Love Me Tender en Sunset Boulevard. Als laatste Robbert van den Bergh, hij kruipt in de rol van Nick Massi en speelde in Soldaat van Oranje, Footloose, Dirty Dancing (Duitsland), The Wiz, The Producers en Petticoat. Ook speelde Hugo Haenen en Barry Beijer mee in de rollen van Gyp DeCarlo en Bob Crewe.


Ensemble:
In het ensemble (groep mensen die met een koor meezingen in nummers) zitten Martijn de Vogel, Stephan Mooijman, Mathijs Pater, Omri Tindal, Stefan de Kogel, Willemijn de Vries, Lysanne van der Sijs en  Myrthe Maljers.


Swing:
Rick McDonald, Marjolein van Haren, Marleen de Vries, Jurre Geluk, Kelvin Wormgoor en Roman van der Werff maken deel uit van de swings. Dit zijn een groep mensen die meerdere rollen voor zijn/haar rekening nemen, ook wel de mensen die invallen als er iemand ziek is.De muziek:
In de musical komen alle 30 de hit klassiekers van Frankie Valli & The Four Seasons langs. Daaronder vallen onder meer Beggin’, Oh, What A Night, Big Girls Don’t Cry en Sherry. Ze worden in de originele Engelse versie gezongen.  Het is dus niet zo dat de nummers naar het Nederlands worden vertaald en bij de meeste musicals is dat wel zo. Naar mijn mening is het voor een musical waarvan iedereen de nummers kent ook beter dat ze in het Engels worden gelaten, omdat je zo een sfeer creëert. Iedereen kent de nummers, dus iedereen kan ze ook meezingen. 

Het licht, geluid en decor:
Het decor was vrij simpel, maar het hoefde ook niet extravagant te zijn, omdat dit precies perfect was. Ook werden er strips gebruikt om iets aan het verhaal toe te voegen, dit zag er erg retro uit. Wat ook erg mooi was, is dat er in twee scènes oude video camera’s werden gebruikt zoals ze vroeger bij tv opnames ook werden gebruikt. De vier hoofdrolspelers zongen op dat moment niet naar het publiek toe, maar zongen echt in de camera’s. Dit werd meteen geprojecteerd op de drie schermen die boven het podium hingen waardoor het net leek alsof het rechtstreeks uit een tv show van vroeger kwam. Ook werd er in de tweede akte een groot concert gegeven. Normaal zouden ze met hun neus naar het publiek staan en zingen, maar bij deze scène was dit niet het geval. Je keek tegen de ruggen van de hoofdrolspelers aan. Zo leek het net alsof je backstage stond en het concert bekeek vanaf de achterkant, wat een hele andere sfeer met zich meebracht. Ook werden er flitslichten geprojecteerd richting het publiek toe waardoor het net leek alsof er mensen naar het concert keken en alsof er echt mensen stonden. Het lichtplan was naar mijn mening ook goed in elkaar gezet, er waren natuurlijk kleine foutjes met de spotlight, maar dat krijg je bij de try-outs. Het was verder ook niet storend. Op sommige momenten werden de instrumenten en de bas wat te hard gespeeld in tegenstelling tot de zang van Tim Driesen, maar dit was gelukkig maar bij twee liedjes en viel nog te overzien door hoe geweldig de liedjes wel niet waren.


De zang:
De zang was echt helemaal geweldig. Tim Driesen is gewoon echt geknipt voor de rol van Frankie Valli, zijn stem klopte perfect bij de liedjes.  Alle noten die hij zong waren raak in de falsettostem.  Ook werd er van te voren gezegd dat alles live werd gezongen. Ik denk dat als ze dit niet hadden gezegd, veel mensen hadden gedacht  dat het gewoon via een band werd gespeeld en werd geplaybackt, want zo goed was de zang. De samenzang was echt helemaal perfect. Het leek ook net alsof het gewoon de originele Frankie Valli & The Four Seasons waren, zo perfect was de zang.

Choreografie:
Op de choreografie was niks aan te merken. De dans werd uitgevoerd op accenten en zag er heel erg strak en  goed getimed uit.  Vooral Tim Driesen deed het echt super.  De dans werd ook niet geforceerd, het was precies genoeg en echt veel danspasjes werden er niet gebruikt, maar toch zag het er helemaal top uit. Precies goed genoeg.


Kostuums:
De kostuums waren precies uit de tijd van Frankie Valli & The Four Seasons. Gewoon pakken bij de heren en jurken bij de dames. De kostuums waren goed en er was helemaal niks op aan te merken. De kostuums gaven de jaren 60 echt goed weer. Door de kostuums werd nog beter uitgedrukt dat je echt in die tijd zat.

Conclusie:
De musical is echt aan te raden, je moet hem gewoon gezien hebben. Dus bestel snel HIER je kaarten. Jersey Boys is een musical voor jong en oud, omdat iedereen naar mijn mening bekend is met de muziek van Frankie Valli & The Four Seasons. Of je nu jong of oud bent, je kent sowieso zeker een liedje van ze, al weet je misschien niet direct dat het van hun is. Dat brengt meteen naar boven hoe succesvol de groep wel niet geweest is. De muziek is erg herkenbaar en de cast is gewoon fantastisch. Bij de audities hebben ze zeker weten het beste van het beste uitgezocht, want dat merk je gewoon echt tijdens de show. De muziek, de dans, het acteren, het is allemaal perfect op elkaar afgestemd.  Daarom krijgt de musical van mij 5 sterren.

Joop van den Ende, bedankt dat er weer een top musical bij is gekomen in Nederland. Jersey Boys gaat op 22 september in première in het Beatrix Theater te Utrecht.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

Reacties 

 
+1 # Chinouk 17-09-2013 09:10
Joëlle! Super chique geschreven!
BRAVOOOOO!

Je suis trés trés trots. :P

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 
 
0 # Sparxy 20-09-2013 01:00
Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie verbaasd was over een musical review bij gamersdag.nl, maar dat ik er wel erg blij mee ben :P Ik zat er al aan te denken om misschien naar deze musical te gaan en ga nu toch steeds meer neigen naar het boeken ;)

Over de review zelf, ik vind het goed geschreven. Duidelijk en leuk om te zien dat niet alleen de 'sterren' genoemd worden. Ik zou alleen bij het opsommen van de geschiedenis die je gebruikt bij de Jersey Boys zelf kiezen voor wat extra wit ruimte. Zoals het nu staat is het een hele lijst achter elkaar.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen